מהן הוצאות מוכרות בעסק

מהן הוצאות מוכרות בעסק

הרבה מאוד בעלי עסקים שואלים אותנו, מה הן ההוצאות המוכרות שלהם? כמה מוכר? האם הכל מוכר גם למע"מ? במאמר זה ננסה לעשות סדר ולהבהיר נקודות אלו.
בהתאם להוראות פקודת מס הכנסה, כדי שהוצאה תהיה מוכרת בעסק, הכלל הראשון הוא כי עליה להיות הכרחית לצורך ייצור ההכנסה שלו, כמו כן יש להבין כי הוצאה מוכרת בעסק אחד אין ודאות כי היא מוכרת בעסק אחר ועל כן מאמר זה נותן קווי הנחייה כלליים מאוד ולא מתייחס לכל עסק באופן פרטני.

את ההוצאות המוכרות ניתן לסווג ל – 5 סוגים עיקריים:

  1. הוצאה שוטפת המוכרת במלואה – הוצאה מוכרת במלואה בעסק(שכר עובדים, רכישת של חומרי גלם)
  2. הוצאה שוטפת המוכרת באופן חלקי – ישנן הוצאות מסוימות שאף על פי שהן יצאו לצורך ייצור הכנסתו של העסק, עדיין רק חלק מסוים מן ההוצאה יוכר למס ( הוצ' סלולארי, תרומות, מתנות, כיבוד וכו')
  3. הוצאה מעורבת – הוצאה שחלקה היא פרטית ובחלקה המדובר בהוצאה עסקית, במקרה שכזה ההוצאה תוכר באופן יחסי להוצאה העסקית (עסק המתנהל מהבית).
  4. הוצאה בעלת אופי עונשי – כל הוצאה בעלת אופי עונשי כגון קנסות או דו"חות אינה מוכרת כלל.
  5. הוצאות הוניות – הוצאות המיועדות לסייע ביצירת הכנסה שתתפרס לאורך מספר שנים (רכישת נכס, רכב), במקרה שכזה ההוצאה תוכר באופן יחסי בהתאם לאורך חיי הנכס, כאשר חלק ההוצאה המוכר נקרא "פחת".

מע"מ – מהו אחוז ההוצאה המוכרת הניתן לקיזוז?

בנוגע למע"מ, רק מי שהוגדר כעוסק מורשה רשאי לדרוש לקזז את המע"מ, נוסף לכך, הבחינה מהו אחוז המע"מ הניתן לקיזוז תעשה בהתאם למספר עקרונות:

  1. האם מדובר בחשבונית מס? כל עוד ההוצאה אינה רשומה בחשבונית מס, אין למעשה מה לקזז (ביטוחים, ארנונה, עמלות בנק, משכורות לעובדים וכו').
  2. האם מדובר בהוצאה שוטפת או ברכישת רכוש קבוע? במידה והמדובר ברכישת רכוש קבוע חל איסור לקיזוז המע"מ (רכישת נכס, ליסינג)
  3. חשבונית המס צריכה להיות ע"ש העסק.
  4. חשבונית בגין עסקה הפטורה ממע"מ – לא ניתן לקזז כנגדה (לדוגמא עסקאות מול עוסק פטור) חשבונית מס עם מע"מ 0 – ניתן לקזז את המע"מ (לדוגמא ייצוא טובין, הכנסות מפירות/ירקות)
  5. במידה ומדובר בחשבונית מס בגין טובת הנאה שהעובד קיבל ממך – חל איסור על קיזוז מע"מ
  6. מבחן השימוש הפרטי או העסקי – מהו השימוש העיקרי של ההוצאה? הוצאות של טלפון נייד וכן הוצאות רכב, מאחר והן הוצאות מעורבות אך עיקר השימוש הוא לצורכי העסק ניתן לקזז 66% מהמע"מ. לגבי חלק המע"מ שלא מותר לקיזוז הוא יתווסף לסכום ההוצאה הכולל.
אודות הכותב

עו"ד ויועץ מס ישראל סלבין

ישראל סלבין, תואר ראשון במשפטים (התמחות במיסוי) ויועץ מס. שימש כמנהל בכיר במחלקת המיסוי של פירמת ראיית החשבון Ernst & Young וכמנהל מחלקת המיסוי במשרד עו"ד של דורון ברזילי ושות'. בעל ניסיון רב במתן ייעוץ מיסויי לשכירים, עצמאיים וחברות, מיסוי פרט, שוק ההון, תיכנון ומיסוי פרישה, גילוי מרצון ועוד.
תגובות ושאלות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים נוספים
דברו איתנו

פנו אלינו לתיאום פגישת ייעוץ חינם

דילוג לתוכן