משבר הקורונה – כיצד למזער נזקים והפסדים בשוק ההון

משבר הקורונה - כיצד למזער נזקים והפסדים בהשקעות בשוק ההון

בשנה האחרונה חווה העולם את אחת הטלטלות הגדולות בעקבות נגיף הקורונה, המשבר אינו פסח על סקטורים רבים וההשפעה ניכרה באופן ישיר בבורסות העולם. משקיעים רבים הפסידו סכומי עתק. במאמר זה נסביר בקצרה כיצד ניתן למזער את הנזקים ולהחזיר לפחות חלק מהכספים שאבדו אם לא השנה אז בשנים הבאות וזאת בעזרת מספר כללים:

הפסד הון – ניתן להעביר לשנת המס הבאה. דהיינו, הפסדים שנוצרו במהלך השנה ניתן יהיה לנצלם כנגד רווחים שנוצרו בתחילת השנה וכן ניתן יהיה לנצלם בשנת 2021 ואילך, לעומת זאת רווחים שנוצרו לפני יצירת אותם הפסדים לא ניתן יהיה לקזזם.

הפסד על הנייר – כל עוד נייר הערך לא מומש (נמכר) ההפסד טרם נוצר באופן מעשי ולא ניתן היה לנצלו, לכן כדאי לשים לב למועד מכירת נייר הערך עם ההפסד לעיתוי יש חשיבות רבה גם מבחינה מיסויית.

מספר חשבונות – אם אתם מנהלים חשבונות ניירות ערך בכמה בנקים או ברוקרים, ואפילו שני חשבונות באותו בנק עצמו, זכרו שהבנק לא מבצע קיזוז הפסדים מחשבונות ניירות ערך שונים, אפילו אם הם מנוהלים באותו סניף. במקרה שכזה תדרשו להגיש דוח שנתי על מנת לנצל את ההפסדים.

הפסדי הון ניתנים לקיזוז כנגד ריביות או דיבידנדים – במידה ושילמת מס על הכנסות מריבית או דיבידנדים מני"ע ניתן יהיה לקזז כנגד רווחים אלו הפסדי הון שנוצרו במהלך השנה ובתנאי ששיעור המס על הריבית או הדיבידנד אינו עולה על 25%.

מדוע הבנק לא מבצע את הקיזוז בעצמו? מקרה בו נוצר לך רווח הון ממכירת נייר ערך בתחילת השנה ממנו הבנק ניכה מס כחוק וברבעון האחרון של השנה נוצר לך הפסד, אין הבנק יכול לבצע את הקיזוז עבורך ועל מנת לקבל את המס בחזרה עליך להגיש דוח שנתי למס הכנסה.

משבר הקורונה - כיצד למזער נזקים והפסדים בהשקעות בשוק ההון
משבר הקורונה – כיצד למזער נזקים והפסדים בהשקעות בשוק ההון

הפסדים משוק ההון ניתן לקזז מכל רווח הוני אחר – כדאי לשקול מימוש נכסים והשקעות עוד השנה לניצול מהיר של ההפסדים שיקוזזו מרווחי הון אחרים שנוצרו במהלך השנה כגון: מניות לא סחירות, פטנטים, זכות לאי תחרות, או רווח מכל נכס אחר.

עמלות קנייה ומכירה – בהתאם להוראת פקודת מס הכנסה הוצאות שהוצאו לצורך רכישת ניירות ערך יחשבו כחלק מהפסד ההון מניירות הערך, כלומר גם הוצאות הללו ניתן לקזז כנגד רווח הון במסגרת הדוח השנתי למס הכנסה.

הפסדי הון בחו"ל – הפסד הון שנוצר במהלך שנת המס מחוץ לישראל יקוזז תחילה כנגד רווח הון שנוצר מחוץ לישראל, אם היה כזה, ורק לאחר מכן ניתן לקזז את יתרת ההפסד כנגד רווח הון בישראל. כך גם לגבי יתרת הפסד ההון שלא קוזזה ומועברת לשנים הבאות.

העברת יתרת הפסדי הון – הפסד הון שלא ניתן לקזז אותו במלואו כנגד רווח ההון שנוצר יועבר ויקוזז כנגד רווח הון בלבד בשנות המס הבאות בזו אחר זו לאחר השנה שבה היה ההפסד ללא מגבלת זמן ובתנאי שהוגש למס הכנסה דוח לשנת המס שבה היה ההפסד.

כמה שנים אחורה ניתן לדרוש? החזרי מס בגין הפסדים בשוק ההון, ניתן לדרוש עד שש שנים לאחור! בקיצור, למה אתם מחכים ? הפסדתם בבורסה, לכו למומחה מס שייתן לכם עצות איך למזער את ההפסדים באמצעות ניצול נכון של תכנוני המס האפשריים.

מאמר זה הינו אינפורמטיבי בלבד ואינו מחליף יעוץ מקצועי לגופו של עניין ולגופו של כל משקיע.

אודות הכותב

עו"ד ויועץ מס ישראל סלבין

ישראל סלבין, תואר ראשון במשפטים (התמחות במיסוי) ויועץ מס. שימש כמנהל בכיר במחלקת המיסוי של פירמת ראיית החשבון Ernst & Young וכמנהל מחלקת המיסוי במשרד עו"ד של דורון ברזילי ושות'. בעל ניסיון רב במתן ייעוץ מיסויי לשכירים, עצמאיים וחברות, מיסוי פרט, שוק ההון, תיכנון ומיסוי פרישה, גילוי מרצון ועוד.
תגובות ושאלות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים נוספים
דברו איתנו

פנו אלינו לתיאום פגישת ייעוץ חינם

דילוג לתוכן