ביטקוין – מיסוי מסחר במטבעות וירטואלים

ביטקוין - מיסוי מסחר במטבעות וירטואלים

פחות מעשור חלף מאז הומצאה טכנולוגיה חדשנית אשר אפשרה את פיתוחו של אמצעי תשלום מבוזר – מטבעות דיגטליים. השגשוג והפריחה של מגוון מטבעות דיגיטליים בשוויי של מאות מיליארדי דולרים בשנים האחרונות הביא עימו גם סוגיות מיסוי חשובות מאוד שעשויות להשפיע מאוד על הרווחיות של כל משקיע ולכן כדאי מאוד להכירן.
מדוע למעשה חייבים לשלם מס על השקעה בביטקוין? מתי חייבים לדווח? מהו רווח? איזה מס יש על ביטקוין? כל אלה ועוד במאמר שלפניכם.

מדוע בעצם אנחנו חייבים במס על הרווח ממכירת מטבע דיגיטלי?

עמדת רשות המיסים הינה שמטבעות דיגיטליים אינם מטבעות (כמו מט"ח) אלא נכסים בעלי ערך ידוע (בדומה לנדל"ן או אוסף אומנות), לכן, חלים עליו כללי מיסוי כמו כל עסקאות בנכסים, והמיסוי החל הוא מס רוחי הון העומד בישראל על 25% ליחידים ובמקרים מסוימים עשוי אף להיות מס פרותי (מס שולי).
חשוב לזכור שהמיסוי חל רק הרווח שנוצר בעת המימוש.

מתי יחול מס רווח הון בפעולות עם ביטקוין?

כל פעולה הנחשבת למכירת ביטקוין כפופה למס רווחי הון ולכן גם מחייבת דיווח. מס הכנסה מגדיר מכירה של נכס כפעולה בה הנכס יוצא מרשות בעליו בתמורה למשהו אחר. כלומר, גם המרה של ביטקוין בתמורה לשירות, מוצר או נכס אחר נחשבת בעיני מס הכנסה כפעולת מכירה ולכן מחויבת בדיווח ובמס רווחי הון.

דוגמאות למה ייחשב לאירוע מס בפעולות עם קריפטו:

  • קבלת שכר או תשלומים בקריפטו – קבלת שכר או תשלום עבור שירות שאתם מספקים במטבעות קריפטוגרפיים זהה לקבלת תשלום בשקלים/דולר.
  • רכישת מט"ח עם ביטקוין – רכישת מט"ח באמצעות ביטקוין, היא אירוע מס גם אם הכסף לא נמשך חזרה לחשבון הבנק.
  • המרת קריפטו במטבע אחר – בכל המרת מטבע במטבע קריפטוגרפי אחר, מתקיים אירוע חייב במס.
  • תשלום על מוצר או שירות – תשלום באמצעות מטבע משול להמרת המטבע לשקלים ורכישת המוצר עם הכסף שהתקבל

מה לא ייחשב כארוע מס בפעולות במטבע וירטואלי?

  • רכישת ביטקוין אינה מהווה ארוע מס ואינה מצריכה דיווח.
  • העברה של מטבעות בין הארנקים שלכם אינה מהווה ארוע מס.
  • אחזקה של מטבעות בארנק דיגיטלי.

כיצד מחשבים את חבות המס בפעולות עם מטבע קריפטוגרפי?

מס רווחי הון מחושב אך ורק על הרווח מפעולת המכירה/ המרה של המטבע הקריפטוגרפי. הרווח או ההפסד יחושב כהפרש בין מחיר רכישת הביטקוין בשקלים אל מול שווי המכירה. החישוב מתבצע בשקלים – זהו המטבע בו יש לדווח על אירוע המס.

מה קורה אם הפסדנו מההשקעה בקריפטו?

התנודתיות הרבה במטבע הביטקוין יצרה לא רק רווחים ומשקיעים רבים חוו לא מעט הפסדים. אל מול חובת המיסוי במקרה של רווחים, המשקיעים יכולים "ליהנות" מהפסדים שנוצרו להם כתוצאה מההשקעה במטבע ומהאפשרות לקזז הפסדים ובכך להפחית את חבות המס ואף לקבל החזרי מס.
כמו כן, ההפסדים מהשקעה בביטקוין, ניתנים לקיזוז מול רווחי הון מהשקעות הון אחרות. למשל, הפסד שנרשם בביטקוין יכול להתקזז אל מול רווח מהשקעה בנדל"ן או מהשקעה במניות.
באותו האופן, משקיעים שהצליחו לרשום רווחים בביטקוין יכולים לקזז אותם אל מול הפסדים מהשקעה בנדל"ן או מהשקעה בניירות ערך, וכך להפחית את חבות המס.
לאור האמור, מומלץ מאוד לבחון השקעות שנעשו בשנים עברו, ייתכן והפסדי עבר יוכלו לייצר עבורכם מגיני מס ואולי תוכלו אף להנות מהחזר בגין ההפסדים בעתיד.

כיצד מתבצע דיווח למס הכנסה על פעולות במטבע וירטואלי ומתי?

הדיווח למס הכנסה נעשה במסגרת דו"ח שנתי בסוף כל שנת מס. שנת המס בישראל מסתיימת בכל 31 לדצמבר. לדו"ח השנתי יש לצרף את טפסי ה-1399 (דיווח על רווחי/הפסדי הון) עבור אירועי המס אשר התרחשו באותה שנת מס בצירוף לטופס 1301.

מיסוי ביטקוין – לסיכום:

  • כדאי מאוד להיות מלווה ביועץ מס המכיר את התחום על בוריו לצורך יצוג מול רשויות המס הגשת דוחות, סיווג נכון של העסקאות ובניית מבנה עיסוק (עוסק מורשה/ חברה בע"מ) מותאם.
  • חשוב לתת עליו את הדעת על תיעוד מלא ותקין של ההוצאות המשמשות ביצור הכנסה ומוכרות לקיזוז מהרווח ועל ידי כך הפחתת המיסוי על הרווח.
  • תיעוד מקיף מלא פרטני וממוסמך לגבי מקורות הכסף ונתיביו חשובים מאוד הן להצגה מול בנקים ורשויות המס לצורך קביעת מחירי העסקאות, היקפם והרווח ונגזר מהם אך גם מול הרשות להלבנת הון לצורך ביסוס מקורות הכסף וחוקיותו.

מאמר זה הינו אינפורמטיבי בלבד ואינו מחליף יעוץ מקצועי לגופו של עניין ולגופו של כל סוחר.

אודות הכותב

עו"ד ויועץ מס ישראל סלבין

ישראל סלבין, תואר ראשון במשפטים (התמחות במיסוי) ויועץ מס. שימש כמנהל בכיר במחלקת המיסוי של פירמת ראיית החשבון Ernst & Young וכמנהל מחלקת המיסוי במשרד עו"ד של דורון ברזילי ושות'. בעל ניסיון רב במתן ייעוץ מיסויי לשכירים, עצמאיים וחברות, מיסוי פרט, שוק ההון, תיכנון ומיסוי פרישה, גילוי מרצון ועוד.
תגובות ושאלות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים נוספים
דברו איתנו

פנו אלינו לתיאום פגישת ייעוץ חינם

דילוג לתוכן